Ενορία Αγίου Νικολάου Καθολικών Χώρας Τήνου | San Nicolo Tinos Cyclades Greece

Νέες Ελληνικές Καθολικές Εκδόσεις

ΕΚΔΟΣΕΙΣ   ΝΕΩΝ   KΑΘΟΛΙΚΩΝ   ΒΙΒΛΙΩΝ

 

ΜΟΛΙΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΗΣΕ

Α Ν Ν Ο    D O M I N I

Τόμος 3 – 2013

 

Περιεχόμενα

  • π. Μάρκος Φώσκολος, H Kαθολική Eκκλησία στη Λέσβο, σελ. 7-18.

 Χάρης Κουτελάκης, H Φραγκοκκλησιά Mυτιλήνης, σελ. 19-167.

 Δημήτριος Θ. Βαχαβιώλος, Αρχαιολογικές και γραπτές μαρτυρίες για τους Φραγκισκανούς Τηρητές του Κανονισμού (Minori Frati Osservanti) στον Μυστρά κατά τη διάρκεια της β΄ Βενετοκρατίας (1685 - 1715),

σελ. 169-194.

 π. Σεβαστιανός Φρέρης, τ.Ι., Tα ελληνόφωνα καθολικά έντυπα με περιοδική κυκλοφορία, σελ. 195-301.

 Δημήτρης Κ. Χατζημιχαήλ, Παρατηρήσεις στις σχέσεις Πλήθωνος και Xριστιανισμού, σελ. 303-318.

 Giovanni Boraccesi, Aνατολικά του Παλέρμο. Αργυρά σκεύη στην Καθολική Αρχιεπισκοπή της Τήνου, σελ. 319-326.

 Giovanni Boraccesi, Tα αργυρά σκεύη του Kαθολικού Mητροπολιτικού Nαού της Nάξου, σελ. 327-350.

 

 E K Δ Ο Σ Η

Iνστιτούτο Aνθρωπιστικών Eπιστημών των Πατέρων Iησουιτών

Mιχαήλ Bόδα 28 & Σμύρνης 27, 10439 Aθήνα, Tηλ. 2108835911

e-mail: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

***

Aποστολικό Kέντρο «Πίστη και Πολιτισμός»

Kαθολικής Aρχιεπισκοπής Nάξου-Tήνου

Ξινάρα, 84200 THNOΣ, Tηλ. 2283051813

e-mail: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.">pistikaipolitismos@gmail.com

 

Για παραγγελίες στις πιο πάνω διευθύνσεις

*    *    *

 

 Εκδοσεισ Αποστολικου Βικαριατου Θεσσαλονικησ | Σειρά  AnalectaTheologica  - 8

Ι. Ασημακησ – Λ. Κισκινησ (Επιμ.),

Η Β’ Βατικανή Σύνοδος.

Διατάξεις-Διατάγματα-Δηλώσεις-Μηνύματα.

Θεσσαλονίκη 2012, 826 σελ.

ISBN978-960-99555-8-4  *  ΤΙΜΗ 25 €

Στις 11 Οκτωβρίου 2012, είναι η πεντηκοστή επέτειος από την έναρξη της Β’ Βατικανής Συνόδου. Τα κείμενα που άφησαν ως κληρονομιά οι συνοδικοί Πατέρες, σύμφωνα με τα λόγια του μακάριου Ιωάννη-Παύλου Β’, «δεν χάνουν την αξία τους. Χρειάζεται να διαβάζονται με τον ενδεδειγμένο τρόπο, να γίνονται γνωστά και να αφομοιώνονται ως ποιοτικά και δεσμευτικά κείμενα του διδακτικού Σώματος, μέσα στην Παράδοση της Εκκλησίας … Αισθάνομαι περισσότερο από ποτέ την υποχρέωση να θεωρήσω τη Σύνοδο ως τη μεγάλη χάρη με την οποία ευεργετήθηκε η Εκκλησία στον 20ο αιώνα· Με τη Σύνοδο αυτή μας δόθηκε μια σίγουρη πυξίδα για να κατευθυνθούμε στην πορεία του αιώνα που αρχίζει».    

 Η εκ νέου νεοελληνική απόδοση των κειμένων της Β’ Βατικανής Οικουμενικής Συνόδου, βασίστηκε στις επίσημες εκδόσεις στην γαλλική και στην ιταλική γλώσσα καθώς και στη δεύτερη ελληνική τους μετάφραση, το 1985, από τους ιερείς της Ελληνικής Καθολικής Εξαρχίας.

Η παρούσα έκδοση περιλαμβάνει, σε έναν τόμο, όλα τα συνοδικά κείμενα και, για πρώτη φορά στα ελληνικά, τα ιδιόβουλα και της παρεμβάσεις στην ολομέλεια της συνοδικής ομήγυρης των Ποντιφικών Ιωάννη ΚΓ’ και Παύλου Στ’.

Στο τέλος κάθε εισαγωγής συνοδικού κειμένου, παρατίθεται μια επιλογή της ελληνικής βιβλιογραφίας, συναφή με την ιστορία και τη θεματολογία του κειμένου. 

Στην γενική εισαγωγή ο μελετητής θα βρει μια εξαντλητική διεθνή βιβλιογραφία πηγών και μελετών για τη Σύνοδο αυτή, ενώ στο τέλος του βιβλίου, πριν από τα περιεχόμενα, υπάρχει ένα χρηστικό θεματικό ευρετήριο της διδασκαλίας της Συνόδου. 

 

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ: URL: URL : http://analecta.cen.gr

ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΔΙΑΘΕΣΗ Εκδόσεις Αποστολικού  Βικαριάτου Τ.Θ. 50808  540 14 Θεσσαλονίκη Τηλ. 2310-835780  E-mail: ioas17@otenet.gr

  

 

Εκδοσεισ Αποστολικου Βικαριατου Θεσσαλονικησ | Σειρά AnalectaHistorica - 9

 

Μαρκοσ Φωσκολοσ

Τα «Φραγκοχιώτικα» βιβλία.

Ένα κεφάλαιο από την ιστορία της καθολικής ευσέβειας στον ελληνικό χώρο

Θεσσαλονίκη 2012  *  187 σελ.  *   ISBN 978-960-99555-9-1  *  ΤΙΜΗ 9 €

 

Τα ελληνικά γλωσσικά κείμενα, χειρόγραφα και έντυπα, των οποίων οι συγγραφείς χρησιμοποίησαν το λατινικό αλφάβητο στη συγγραφή τους, ονομάστηκαν φραγκοχιώτικα. Όμως τα φραγκοχιώτικα δεν ήταν μόνο γραπτός λόγος, αλλά υπήρξε και ένα ιδιότυπο ελληνικό γλωσσικό ιδίωμα το οποίο χρήζει περαιτέρω μελέτης και ανάλυσης. Η παρούσα συμβολή, ενώ συμπληρώνεται ακριβώς μισός αιώνας (1961-2011) από τότε που δημοσιεύτηκαν οι πρώτες βασικές επιστημονικές εργασίες για τη βιβλιογραφική παραγωγή αυτού του ιδιώματος, αποσκοπεί σε μια, κατά το δυνατό, ολοκληρωμένη παρουσίαση της φραγκοχιώτικης βιβλιογραφικής παραγωγής, καθώς και στην καταγραφή των βασικών ιστορικών και θρησκευτικών παραμέτρων που γέννησαν και εξέθρεψαν αυτό το φαινόμενο. Ο χώρος, γεωγραφικός και ιδεολογικός, μέσα στον οποίο αναπτύχθηκε η φραγκοχιώτικη φιλολογία και θεολογία, είναι προσδιορισμένος με μεγάλη ακρίβεια. Το αυτό συμβαίνει και με τον προσδιορισμό του χρόνου του ιστορικού αυτού φαινόμενου, αφού η διαδρομή των φραγκοχιώτικων εκδόσεων έχει οριστικά ολοκληρωθεί.

 

Το βιβλίο, στο πρώτο του μέρος,εισάγει στη Φραγκοχιώτικη Βιβλιογραφία και στο δεύτερο μέρος του, εκθέτει τον πλήρη κατάλογο των φραγκοχιώτικων εντύπων και με νεότερες προσθήκες.

 

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ: URL: URL : http://analecta.cen.gr

ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΔΙΑΘΕΣΗ Εκδόσεις Αποστολικού Βικαριάτου Τ.Θ. 50808 540 14 Θεσσαλονίκη Τηλ. 2310-835780 E-mail: ioas17@otenet.gr

 

 

 

Εκδοσεισ Αποστολικου Βικαριατου Θεσσαλονικησ | Σειρά AnalectaHistorica - 8

Ιωαννησ Ασημακησ

Η Καθολική Εκκλησία στην Ήπειρο. Πρέβεζα και Ιωάννινα.

Θεσσαλονίκη 2012.   200 σελ.

ISBN 978-960-99555-7-7    ΤΙΜΗ 10 €

 

Το βιβλίο παρουσιάζει πτυχές από την ιστορία της Καθολικής Εκκλησίας στην Ήπειρο. Πρόκειται για μια μελέτη καρπό αρχειακής και επιτόπιας έρευνας, πρώτιστα για την καθολική Ενορία του Αγ. Ανδρέα στην Πρέβεζα, αλλά και για τα Ιωάννινα, την Πάργα και την Άρτα με ισχνότερη καθολική παρουσία.


Tο βιβλίο εστιάζεται στην νεότερη εποχή και συγκεκριμένα από την σύσταση των φραγκισκανών αποστολών σε Πρέβεζα και Ιωάννινα. Σε όλες σχεδόν τις πηγές, η παρουσία της Καθολικής Εκκλησίας στην Ήπειρο του 19ου-20ου αι. ταυτίζεται ή καλύτερα συγχέεται με την αυστριακή και κυρίως με την ιταλική προπαγάνδα στην περιοχή. Αυτή η αντίληψη εδράζεται, εκτός των άλλων, στο ότι και οι ιερείς και όλοι σχεδόν οι καθολικοί της εποχής είναι Ιταλοί. Κατ’ επέκταση ταυτίζεται η Καθολική Εκκλησία της περιοχής άλλοτε με την Αυστοουγγαρία, άλλοτε με το Ιταλικό Κράτος. Σ’ αυτή την λανθασμένη θεώρηση, όπως διαπιστώνεται στο βιβλίο, οφείλονται πολλές προστριβές με κρατικούς και άλλους φορείς.

Ένα μεγάλο μέρος της μελέτης πραγματεύεται ζητήματα που αφορούν τον σημερινό πολύπαθο καθολικό ναό του Αγ. Ανδρέα στην Πρέβεζα (διεκδικήσεις, αλλαγές χρήσης, αναστυλώσεις, καταστροφές). Ευτυχής είναι η συγκυρία της παρούσας έκδοσης με την 110η επέτειο από την ανέγερση του ναού (1902-2012) και την 100η επέτειο των ελευθερίων της Πρέβεζας και, με διαφορά τεσσάρων μηνών, και των Ιωαννίνων.

Σε παράρτημα δημοσιεύονται 39 έγγραφα από εκκλησιαστικές κυρίως πηγές στις οποίες δεν είναι εύκολη η πρόσβαση, προς τεκμηρίωση και διευκόλυνση του αναγνώστη. Τα περισσότερα από αυτά τα έγγραφα δημοσιεύονται για πρώτη φορά.

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ: URL: URL : http://analecta.cen.gr

ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΔΙΑΘΕΣΗ Εκδόσεις Αποστολικού Βικαριάτου Τ.Θ. 50808 540 14 Θεσσαλονίκη Τηλ. 2310-835780 E-mail: ioas17@otenet.gr

Το βιβλίο διατίθεται και από το Ίδρυμα ΑΚΤΙΑ ΝΙΚΟΠΟΛΙΣ Εθ. Αντιστάσεως 114 & Προύσης, Πρέβεζα Τηλ. 26820-22233

 

 

 

 

ΠΑΠΑΣ ΒΕΝΕΔΙΚΤΟΣ ΙΣΤ'

Ο ΙΗΣΟΥΣ ΑΠΟ ΤΗ ΝΑΖΑΡΕΤ

ΤΟΜΟΣ 2 : Από την είσοδο στην Ιερουσαλήμ μέχρι την Ανάσταση

 

Συγγραφέας : Γιόζεφ Ράτσινγκερ , ΠΑΠΑΣ ΒΕΝΕΔΙΚΤΟΣ ΙΣΤ΄

Μετάφραση :Σωτήριος Σ. Δεσπότης

Σελ. 296

 

Στον Πρόλογο του πρώτου βιβλίου είχα αναφέρει ότι με ενδιαφέρει να παρουσιάσω τη Μορφή και το Κήρυγμα του Ιησού. […]Αυτή η αποστολή στο δεύτερο βιβλίο ήταν ακόμη πιο δύσκολη από ό,τι στο πρώτο διότι σε αυτό πρωτοαπαντούν οι κρίσιμοι λόγοι και τα συμβάντα της ζωής του Ιησού. Επεχείρησα να μην εμπλακώ στην έριδα αναφορικά με πολλά πιθανά μεμονωμένα στοιχεία και να πραγματευτώ τα ουσιαστικά λόγια και πράξεις του Ιησού, καθοδηγούμενος από την ερμηνευτική της πίστης αλλά και από την ευθύνη ενώπιον της ιστορικής λογικής, η οποία απαραίτητα εμπεριέχεται σε αυτή την πίστη. Ακόμη κι αν πάντα παραμένουν λεπτομέρειες προς συζήτηση ελπίζω όμως ότι μου δωρήθηκε μια προσέγγιση της μορφής του Κυρίου μας που μπορεί να είναι βοηθητική σε όλες τις αναγνώστριες και τους αναγνώστες που συναντούν τον Ιησού και θέλουν να τον πιστεύουν. […]»

Πάπας Βενέδικτος ΙΣΤ΄

 

 

Ιωαννησ Ασημακησ (Επιμ.)

  Λεξικό Ελλήνων Καθολικών Κληρικών και αλλοδαπών Καθολικών Κληρικών στην Ελλάδα (13ο αι.-2010).

Θεσσαλονίκη 2011.  *   374 σελ.  *   ΤΙΜΗ 20 €

 

Η μελέτη περιλαμβάνει σύντομο βιογραφικό σημείωμα των Ελλήνων καθολικών κληρικών (επισκόπων, ιερέων, μοναχών) και των αντίστοιχων αλλοδαπών που όμως εργάστηκαν στην Καθολική Εκκλησία στην Ελλάδα από τον 13ο αιώνα έως και σήμερα. Περιλαμβάνονται στοιχεία για περίπου 2.660 ονόματα, εικόνες, φωτογραφίες και θυρεοί. Πρόκειται για μια πρώτη καταγραφή.

Το Λεξικό ολοκληρώνεται με τον αλφαβητικό κατάλογο ονομάτων.

* * *

 

 Ιωαννησ Ασημακησ (Επιμ.)  

 Ελληνική Βιβλιογραφία Ιστορίας Καθολικής Εκκλησίας στην Ελλάδα (17ο αι.-2010)

 Θεσσαλονίκη 2011  *  550 σελ.  *   ΤΙΜΗ 25 €

 Ο πλούτος, των σχετικών με την ιστορία της Καθολικής Εκκλησίας στην Ελλάδα, και εν μέρει στην Κύπρο, γίνεται συχνά για τον μελετητή κοπιώδης προσπάθεια εντοπισμού του σε μια πανσπερμία περιοδικών και αυτοτελών εκδόσεων.

 Η παρούσα ελληνική βιβλιογραφία των δημοσιευμάτων με θέματα από την ιστορία της Καθολικής Εκκλησίας στην Ελλάδα και εν μέρει στην Κύπρο, επιθυμεί να διευκολύνει την προσπάθεια εντοπισμού τού όντως πλουσιότατου υλικού. Περιλαμβάνονται 6.750 περίπου λήμματα βιβλίων ή δημοσιευμάτων σε περιοδικά και εφημερίδες και δυσεύρετα δελτία.

 Ο χρονικός ορίζοντας της βιβλιογραφίας είναι από τον 18ο αι. έως και το 2010. Στο τέλος υπάρχει θεματικό ευρετήριο (π.χ. Ελληνόρρυθμοι, Καθολικά Σχολεία, Επισκοπή Ζακύνθου, κτλ.) και ένα ευρετήριο συγγραφέων.

 * * *

 

 Ιωαννησ Ασημακησ (Επιμ.)

 Ελληνική Βιβλιογραφία Θεμάτων Καθολικής Θεολογίας (1550-2010)

 Θεσσαλονίκη 2011.      *       316 σελ. *      20 €

 Η παρούσα βιβλιογραφική καταγραφή περιλαμβάνει 3.830 περίπου τίτλους βιβλίων και άρθρων που συνέταξαν καθολικοί και μη καθολικοί συγγραφείς στην Ελλάδα (π.χ. επιστημονικά δημοσιεύματα των Θεολογικών Σχολών, αδημοσίευτες διατριβές καθώς και εκλαϊκευμένα κείμενα) με θέματα καθολικής θεολογίας.

 Τα δημοσιεύματα έχουν κατανεμηθεί κατά θέμα, όσο το δυνατό διευρυμένα (π.χ. στην Ηθική υπάρχουν λήμματα για την οικογένεια, στο Κανονικό Δίκαιο υπάρχουν λήμματα για το Εκκλ. Δίκαιο, τον προσηλυτισμό, τη θρησκευτική ελευθερία, κ.ο.κ.) προς διευκόλυνση του ερευνητή.

 ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΔΙΑΘΕΣΗ

 Εκδόσεις Αποστολικού Βικαριάτου

 Τ.Θ. 50808 540 14 Θεσσαλονίκη

 Τηλ. 2310-835780 * E-mail: ioas17@otenet.gr

 

 * * *

 

 Ευαγγελικά Αναγνώσματα Κυριακής με Θεία Ανάγνωση

 Κύκλος Β’ (Έτος του Μάρκου)

 

Περίοδος Παρουσίας 2011 - Πανήγυρη Χριστού Βασιλέα 2012.

ΒΙΒΛΙΚΗ ΕΤΑΙΡΙΑ

Αθήνα 2011

 

Κυκλοφόρησε από τη Βιβλική Εταιρία, μετά από παραγγελία της Συνόδου της καθολικής Ιεραρχίας, και το τρίτο τεύχος των Ευαγγελικών Αναγνωσμάτων των Κυριακών που συνοδεύονται από υποδείξεις και βοηθήματα για τη Θεία Ανάγνωση (LectioDivina).

Πρόκειται για την ελληνική μετάφραση που επιμελήθηκε η κ. Έρση Αντωνιάδη από τα αγγλικά μιας έκδοσης που κυκλοφορεί τουλάχιστο σε 10 διαφορετικές γλώσσες, ενώ το βιβλικό κείμενο είναι της νεοελληνικής απόδοσης της Καινής Διαθήκης που κυκλοφορεί η Ελληνική Βιβλική Εταιρία. Τα προηγούμενα τεύχη για τους κύκλους των Ευαγγελίων Ματθαίου και Λουκά έχουν ήδη κυκλοφορήσει. Δεν γνωρίζουμε αν θα υπάρξει 4ο τεύχος (αφιερωμένο, π.χ. στις μεγάλες εορτές του Λειτουργικού έτους) όπως μας προδιαθέτει το εξώφυλλο.

Η προσπάθεια είναι πολύ καλή, άριστα φροντισμένη και καλαίσθητη και μπορεί να φανεί πολύτιμη για όποιον χριστιανό επιθυμεί να έχει ένα οδηγό, κοντά στην Αγία Γραφή (το τεύχος δεν την ακυρώνει, αλλά αντίθετα την προϋποθέτει), για να μελετήσει, να κατανοήσει και να προσευχηθεί σύμφωνα με το γνωστό κλασικό σχήμα της LectioDivina. Περιέχονται και οι παραπομπές των άλλων βιβλικών Αναγνωσμάτων των Κυριακών.  

To κάθε τεύχος, αφιερωμένο στα Ευαγγελικά Αναγνώσματα κάθε λατρευτικού ετήσιου κύκλου, κοστίζει μόλις 3 € και μπορεί, όποιος το επιθυμεί, να το προμηθευθεί από την ενορία του ή τα Γραφεία της Αρχιεπισκοπής.

 

 

 

 Analecta Catholica

Εξαμηνιαία Έκδοση Αποστολικού Βικαριάτου Θεσσαλονίκης

Θεσσαλονίκη 2012 250 σελ. ISSN 2241 - 1453

ΕΤΗΣΙΑ ΣΥΝΔΡΟΜΗ - 2 ΤΕΥΧΗ, 500 ΣΕΛΙΔΕΣ - 20 €

 

Μια καινούργια πρωτοβουλία των δραστηριοτήτων του Αποστολικού Βικαριάτου
Θεσσαλονίκης ξεκινά: Η επιστημονική περιοδική έκδοση μελετημάτων καθολικής
θεολογίας και ιστορίας της Καθολικής Εκκλησίας στην Ελλάδα. Τα μελετήματα
του νέου αυτού εντύπου θέλουν να συμβάλλουν στη γνώση, να προάγουν την
περαιτέρω έρευνα, να ωφελήσουν τη γνωριμία με τον άλλο, τον δυτικό πνεύμονα
της κοινής χριστιανικής μας παρακαταθήκης.

 

Το πρώτο τεύχος περιέχει 6 μελέτες θεολογίας και 1 αδημοσίευτη διδ. διατριβή
για την ανθρωπιστική βοήθεια της Αγίας Έδρας στην κατοχική Ελλάδα.

Π Ε Ρ Ι Ε Χ Ο Μ Ε Ν Α 

  • Joseph Ratzinger-Βενέδικτος Ιστ’,   Το ιερατικό λειτούργημα και ο Σταυρός.
  •  Ιωάννης Σπιτέρης, Ιστορική εξέλιξη του πρωτείου σε Ανατολή και τη Δύση
  • Ιωάννης Ασημάκης, Επιστημολογία της παράδοσης. Η μεθοδολογική χρήση της παράδοσης στη δογματική θεολογία. Η προσέγγιση του W. Kasper.
  • Θεόδωρος Κοντίδης, Η ενσωμάτωση της ιστορικοκριτικής μελέτης της Βίβλου στη Θεολογία.
  •  † Luigi Sartori,  Teologia sistematica, domani.
  •  Μάρκος Φώσκολος, Το μητρικό πρόσωπο του Θεού στην Αγία Γραφή.
  •  Silvia Giugno, La Santa Sede e il problema della fame in Grecia durante la Seconda Guerra Mondiale.

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ-ΣΥΝΔΡΟΜΕΣ

Γραμματεία Αποστολικού Βικαριάτου Τ.Θ. 50808

540 14 Θεσσαλονίκη Τηλ. 2310-835780

E-mail: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.">This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

 

Τελευταία Ενημέρωση στις Κυριακή, 24 Φεβρουάριος 2013 08:47

Προβολές: 2313

2011-2015 © Saniccolo.gr | Web Design & Support is offered.

Top Desktop version