Αποστολικό Κέντρο «Πίστη και Πολιτισμός»

Το Αποστολικό Κέντρο “Πίστη και Πολιτισμός” 


Το Αποστολικό Κέντρο «Πίστη και Πολιτισμός» ιδρύθηκε με Επισκοπικό Διάταγμα το 1994 από τον Αρχιεπίσκοπο Νάξοπυ-Τήνου π. Νικόλαο με σκοπό να στεγάσει τη Βιβλιοθήκη, το Αρχείο και την Έκθεση Εκκλησιαστικών Κειμηλίων της Καθολικής Εκκλησίας της Τήνου και να καλύψει τις πολιτιστικές εκδηλώσεις της τοπικές Εκκλησίας. Στις πολύπλευρες δραστηριότητές του εντάσσονται οι εκδόσεις θρησκευτικού και ιστορικού περιεχομένου όπως τα «Τηνιακά Μηνύματα» (Μηνιαίο Πληροφοριακό Δελτίο της Καθολικής Εκκλησίας Νάξου-Τήνου και Χίου, μέχρι σήμερα 335 τεύχη), τα «Τηνιακά Ανάλεκτα» (που δημοσιεύει μελέτες που αφορούν κυρίως την ιστορία των νησιών που αποτελούν την τοπική Εκκλησία, μέχρι σήμερα 6 τόμους) και το «Anno Domini» (που περιέχει μελέτες που αναφέρονται στην ιστορία της Καθολικής Εκκλησίας στην Ελλάδα, έχουν δημοσιευθεί 2 τόμοι και ετοιμάζεται ο 3ος).

Παλαιότερα είχε λειτουργήσει για τρία χρόνια ραδιοφωνικός σταθμός, είχαν διοργανωθεί ενδιαφέροντα σεμινάρια και στη συνέχεια δημιουργήθηκε η μόνιμη Έκθεση Εκκλησιαστικών Κειμηλίων, η οποία λειτουργεί ως σήμερα με μόνιμες και θεαματικές εκθέσεις θρησκευτικών κειμηλίων που προέρχονται από την επισκοπή και διάφορες ενορίες του νησιού.


exp2  exp1  exp3  exp4  exp6  m. doria

Μερικά εκθέματα από τη μόνιμη Έκθεση Εκκλησιαστικών κειμηλίων


Ταυτόχρονα με τη Βιβλιοθήκη του Απ. Κέντρου που συγκεντρώνει πολύτιμες εκδόσεις από τον 16ο αιώνα και μετά, οργανώθηκε και το ιστορικό Αρχείο της Καθολικής Επισκοπής Τήνου (ΑΚΤ), το οποίο συμπεριλαμβάνει το Αρχείο της επισκοπής και των καθολικών ενοριών της Τήνου, Μυκόνου, Άνδρου και της Επισκοπής Χίου. Κοντά στη συλλογή των χιλιάδων εκκλησιαστικών εγγράφων και χειρόγραφων τόμων συνυπάρχει και συλλογή ιδιωτικών εγγράφων που αναφέρονται στην ιστορία της Τήνου, καθώς και συλλογή χάρτινων εικόνων και φωτογραφιών.

vivlio2      vivlio3     vivlio1

Όψεις του αναγνωστηρίου και πολύτιμη μουσική εκκλησιαστική έκδοση


Το ΑΚΤ περιέχει σημαντικά και μοναδικά ιστορικά ντοκουμέντα όχι μόνο εκκλησιαστικής φύσεως, αλλά κάθε είδους που αφούν την Τήνο, αλλά και διάφορα ακόμα νησιά των Κυκλάδων και του Αιγαίου. Στο ΑΚΤ υπάρχουν τα αρχεία των Καθολικών Εκκλησιών της Άνδρου, της Μυκόνου, της Χίου, της Μυτιλήνης και της Σάμου. Το Αποστολικό Κέντρο έχει ανοικτές τις πόρτες του για τους μελετητές της τοπικής ιστορίας και όχι μόνο, παρέχοντάς τους τη δυνατότητα να αντλήσουν πληροφορίες χρήσιμες για τις έρευνές τους. Φέτος (2011), για πρώτη φορά στην ιστορία του Αρχείου, το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων και το Πανεπιστήμιο Αιγαίου ζήτησαν συνεργασία σε επιστημονικό επίπεδο, η οποία ξεκίνησε με το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων. 


arch2  arch3  

Οι φάκελοι του ΑΚΤ που περιμένουν τους ερευνητές


 . 52 . 047        21    1735-1797 002         47   002      14961

Έγγραφα του 15ου-18ου αιώνα του ΑΚΤ


Κατά την ίδια περίοδο πέρασαν από το Αποστολικό Κέντρο και άλλοι ερευνητές και επιστήμονες από την Ελλάδα και την Ευρώπη αναζητώντας πληροφορίες και στοιχεία και έρευνες πάσης φύσεως που αφορούν την Τήνο και τις Κυκλάδες.

Οι πρωτοβουλίες αυτές καθιστούν περισσότερο γνωστή την Καθολική Εκκλησία στη χώρα μας, υπογραμμίζουν τη συμβολή της στον πολιτισμό μας όχι μόνον κατά το παρελθόν, αλλά και στη σημερινή εποχή. Μακάρι να εντατικοποιηθούν τέτοιες συνεργασίες και στο μέλλον, αφού συμβάλλουν και στην πρόοδο της επιστημονικής έρευνας και στην καλύτερη γνωριμία της ιστορικής παρουσίας της Καθολικής Εκκλησίας στον τόπο μας.


=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+


Aπό το Περιοδικό: ΑΣΤΗΡ ΤΗΣ ΑΝΑΤΟΛΗΣ, τχ. Ιανουαρίου 2012, σ. 25.

 


ΑΡΧΕΙΑΚΗ   ΕΠΙΣΚΕΨΗ  ΣΤΗΝ  ΤΗΝΟ

 Τον Ιούλιο του 2011, κλιμάκιο του Αρχείου μετέ­βη στην Τήνο μετά από πρόσκληση του υπευθύνου του Αρχείου της Καθολικής Αρχιεπισκοπής για να το επισκεφθεί. Υπεύθυνος είναι ο π. ΜάρκοςΦώσκολος ο οποίος έχει δωρίσει στο αρχείο μας ένα έργο του Ιωνά Κινγκ, που δεν είχαμε (Απολογία 1845). Ο χώρος της Αρχιεπισκοπής και του Αρχείου στην περιοχή που ονομάζεται Ξινάρα, είναι εντυπωσιακός και το υλικό που φιλοξενεί πολύτιμο.

Είδαμε την Αγία Γραφή του Κύριλλου Λούκαρι, έκδοση Γενεύης, όλες τις πρώτες εκδόσεις της Αγίας Γραφής της Βιβλικής Εταιρίας στα Ελληνικά, τυπωμένες στην Μ. Βρετανία, πολλές άλλες πολύτιμες εκδόσεις, επίσης αρχειακά έγγραφα κάθε λογής από την μακρά ιστορία της Καθολικής Εκκλησίας στην Ελλάδα. Η επίσκεψη αυτή ήταν πολύ χρήσιμη καθώς είδαμε και μάθαμε πολλά πράγματα και προβλέπεται στενότερη επαφή με το συγκεκριμένο Αρχείο καθώς και αυτό σαν καιμας, αναφέρεται σε μία θρησκευτική μειονότητα στην Ελλάδα.

  *   *   *

Το δημοσίευμα αναφέρεται στην πρώτη επίσκεψη κλιμακίου του Ελληνικού Ιστορικού Ευαγγελικού Αρχείου (ΕΙΕΑ) της Ελληνικής Ευαγγελικής Εκκλησίας στο Απ. Κέντρο «Πίστη και Πολιτισμός». Στις συζητήσεις μεταξύ των υπευθύνων των δυο μερών εκφράστηκε η ευχή για περαιτέρω σύσφιξη σχέσεων και συνεργασία των δυο οργανισμών. Ήδη προγραμματίζονται εκδηλώσεις συνεργασίας για το ερχόμενο καλοκαίρι. Είθε ο Κύριος να δώσει!

 πΜΦ

*     *     *

Οι ευχές που εκφράστηκαν τότε, άρχισαν να γίνονται σάρκα και οστά με την ΑΔΕΛΦΟΠΟΙΗΣΗ των δυο Ιστορικών Εκκλησιαστικών Αρχείων, που έγινε την Κυριακή 8 Ιουλίου 2012:


 

ΑΔΕΛΦΟΠΟΙΗΣΗ

 

ΤΟΥ «ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΙΣΤΟΡΙΚΟΥ ΕΥΑΓΓΕΛΙΚΟΥ ΑΡΧΕΙΟΥ»και του

 

«ΑΠΟΣΤΟΛΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ‘ΠΙΣΤΗ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ’»

 

Τήνος, 8 Ιουλίου 2012

 

 

adelfop00003       adelfop00004      adelfop00001  

  

Η Αδελφοποίηση των δυο εκκλησιαστικών θεσμών, του «Ελληνικού Ιστορικού Ευαγγελικού Αρχείου» (ΕΙΕΑ) και του «Αποστολικού Κέντρου Πίστη και Πολιτισμός» (ΠκΠ) της Καθολικής Αρχιεπισκοπής Νάξου-Τήνου είχε προταθεί από τους υπεύθυνους του πρώτου θεσμού και μετά τη σύμφωνη άποψη των εκπροσώπων του δεύτερου θεσμού, ξεκίνησε ο σχεδιασμός και η προετοιμασία όχι μόνο της τελετής, αλλά και του κλίματος μέσα στο οποίο αυτή θα πραγματοποιούταν. Και οι δυο πλευρές επιθυμούσαν όπως γίνουν όλες οι απαραίτητες ενέργειες προκείμενου να δημιουργηθεί ένα κλίμα χριστιανικής αγάπης που θα αποτελούσε τη βάση και την προϋπόθεση για κάθε περαιτέρω ενέργεια, μέσα σε αλληλοσεβασμό και εκτίμηση.

 

Επιθυμία, επίσης και των δυο μερών ήταν να μην αποτελέσει η τελετή της αδελφοποίησης μια πολιτιστική εκδήλωση, αλλά εκκλησιολογική, στην οποία, χωρίς να αποκρύβονται εσκεμμένα ό,τι χωρίζει τις δυο Εκκλησίες αλλά να δοθεί περισσότερο βάρος σε όσα  μας ενώνουν, με πρώτο και κύριο τον λόγο του Θεού. Όλο αυτό το πλέγμα επιθυμιών, σχεδιασμών και ενεργειών οδήγησε στην τελετή της Κυριακής 8ης Ιουλίου 2012.

 

Το Σάββατο το βράδυ όλη η αντιπροσωπεία της Ευαγγελικής Εκκλησίας, την οποία αποτελούσαν  18 άτομα, είχε φτάσει στην Τήνο και την επομένη το πρωί παραβρέθηκε στην Αρχιερατική Θ. Συλλειτουργία που τελέστηκε για την πανήγυρη της Ιεράς Καρδίας στο Εξώμπουργο. Η Διεύθυνση του Προσκυνήματος προσκάλεσε όλα τα μέλη της Ευαγγελικής Αντιπροσωπείας στο γεύμα που προσφέρει κάθε χρόνο στους επισήμους.

 

Το απόγευμα της Κυριακής η εκδήλωση ξεκίνησε στην Αίθουσα Ιωάννης-Παύλος Β’ του κτηρίου της Αρχιεπισκοπής. Αρχικά χαιρέτησε τους παρόντες ο Αρχιεπίσκοπος Νάξου-Τήνου π. Νικόλαος καλωσορίζοντας τους αδελφούς επισκέπτες. Στη συνέχεια απεύθυνε τον χαιρετισμό του ο κ. Μελέτιος Μελετιάδης, Ποιμένας της Ευαγγελικής Εκκλησίας του Βόλου και εκπρόσωπος της Ελληνικής Ευαγγελικής Εκκλησίας (βλ. παρακάτω τους χαιρετισμούς) και ο αντιδήμαρχος κ. Γιάννης Ζαλώνης εκ μέρους του Δημάρχου Τήνου. Ήταν παρόντες μεταξύ άλλων η αντιπροσωπεία της Ευαγγελικής Εκκλησίας, οι Διευθυντές των Εκκλησιαστικών Αρχείων κ. Τσεβάς και π. Μ. Φώσκολος, ιερείς της Καθολικής Εκκλησίας, ο π. Νικηφόρος Βιδάλης, ο Περιφερειακός Σύμβουλος Τήνου κ. Βίλλας, ο Δήμαρχος και Αντιδήμαρχος Τήνου, Δημοτικοί Σύμβουλοι, ο Προϊστάμενος της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Τήνου και φιλομαθές ακροατήριο.

 

Στη συνέχεια ο κ. Γιάννης Τσεβάς, υπεύθυνος του Ελληνικού Ευαγγελικού Αρχείου και διευθυντής του περιοδικού «Αστήρ της Ανατολής» παρουσίασε την ιστορική πορεία της Ευαγγελικής Εκκλησίας στην Ελλάδα και ακολούθως η κ. Έρση Αντωνιάδου παρουσίασε το ιστορικό της ίδρυσης και ανάπτυξης του ΕΙΕΑ. Ο π. Μάρκος Φώσκολος παρουσίασε στη συνέχεια την ιστορική διαδρομή του Αρχείου της Επισκοπής Τήνου για να φτάσει σήμερα να είναι επισκέψιμο από επιστήμονες και μελετητές. Παρουσίασε ακόμα και την πιο πρόσφατη δωρεά προς το Αρχείο, μια σειρά εγγράφων από τον 16ο έως τον 19ο αιώνα. Μετά από την ενημερωτική αυτή εισαγωγή, αναγνώστηκαν οι «περγαμηνές» της Αδελφοποίησης και υπογράφηκαν από τους Διευθυντές των Αρχείων. Αντηλλάγησαν δώρα και αδελφικοί ασπασμοί, μέσα σε πνεύμα καλής θελήσεως και ειλικρινείας. Εκ μέρους του ΑΚΤ δωρήθηκε στο ΕΙΕΑ ένα παλαιό MissaleRomanum, εκδ. dePropagandaFidejussuConciliiTridentini(1841) και εκ μέρους του ΕΙΕΑ προς το ΑΚΤ δυο παλαιές εκδόσεις της Αγίας Γραφής που δεν υπήρχαν στη Βιβλιοθήκη του ΠκΠ.

 

Ακολούθησε στον Καθεδρικό Ναό της Παναγίας του Ροδαρίου πολυφωνική εκτέλεση ύμνων της Ευαγγελικής Εκκλησίας από μικρό Φωνητικό Σύνολο της Ευαγγελικής Εκκλησίας της Αθήνας, συνοδεία του εκκλησιαστικού οργάνου. Τον τελευταίο ύμνο, σε κείμενο του Αγ. Φραγκίσκου, συμμετείχαν ψάλλοντας όλοι παρόντες.

 

Ακολούθησε η ανάγνωση δυο σύντομων Αναγνωσμάτων από την Αγία Γραφή (Εσθήρ 6,1 και 2 Τιμ 4,10-13) τα οποία ερμήνευσαν οι δυο Ποιμένες. Ο Αρχιεπίσκοπος π. Νικόλαος πρόσφερε δώρα στους επισήμους καλεσμένους με αδελφική αγάπη και διακήρυξε τη διάθεση ης τοπικής Εκκλησίας για περαιτέρω συνεργασία. Μετά την κοινή απαγγελία της προσευχής του Κυρίου (Πάτερ ημών), οι παρόντες μπόρεσαν να επισκεφτούν το Αρχείο, τη Βιβλιοθήκη και την Έκθεση Κειμηλίων του Απ. Κέντρου ΠκΠ.

 

Έξω από το πρώην Δημαρχείο Εξωμβούργου η Καθολική Εκκλησία της Τήνου πρόσφερε Δείπνο στους συμμετέχοντες, μέσα στη καλοκαιρινή δροσιά που εξασφάλιζε η ήρεμη και γλυκιά αύρα της Τήνου. Το πλούσιο δείπνο προσέφερε το catering ΕΧΟ των αδελφών Αμοιραλή, προς τους οποίους εκφράζομυε τις θερμές μας ευχαριστίες.

 

Την όλη εκδήλωση βιντεοσκόπησε και αναμετάδωσε η τηλεόραση του Δήμου Τήνου.

 

Το ερχόμενο Φθινόπωρο θα πραγματοποιηθεί, σε ημερομηνία που θα αναγγελθεί εγκαίρως,  η αντίστοιχη Τελετή Αδελφοποίησης στην Ευαγγελική Εκκλησία στην Αθήνα.


Τα κείμενα των ομιλιών του Αρχιεπισκόπου π. Νικολάου και του Ποιμένα κ. Μελέτιου Μελετιάδη, δημοσιεύτηκαν στο Δελτίο ΤΗΝΙΑΚΑ ΜΗΝΥΜΑΤΑ, αρ. φ. 341 (Αύγουστος 2012)